Wszystko zaczęło się na początku lat 70., wówczas wśród przedsiębiorców gnieźnieńskich
pojawiło się nowe nazwisko - Pietrak. Najpierw Państwo Pietrakowie zajęli się produkcją pieczarek,
a wkrótce dzięki ich inicjatywie powstało centrum hodowlane.
Dalszy etap ich działalności to rozbudowa bazy przetwórczej, faza ostatnia zaś to wejście na rynek zagraniczny.
Zdobyty tą drogą kapitał Państwo Pietrakowie postanowili zainwestować w przedsięwzięcie,
które zapewni przyszłość całej rodzinie oraz będzie promowało region.
Początkowo w kamienicy zakupionej od potomków Bolesława Kasprowicza powstał dom towarowy.
Z czasem, zgodnie z potrzebami rynku, w kamienicy tej założono pierwsze obiekty gastronomiczne.
Swoją nową działalność Jerzy i Elżbieta Pietrakowie rozpoczęli od uruchomienia restauracji na parterze budynku.
Już wtedy właściciele postawili na jakość. Elegancki wystrój i profesjonalna obsługa zwróciły uwagę gości.
Liczni goście odwiedzający restaurację pytali o możliwości noclegowe. Pytania te zmobilizowały właścicieli
do adaptacji sąsiednich kamienic i połączenia ich w jeden obiekt noclegowo - gastronomiczny.
Sieć Hoteli Pietrak poszczycić się może licznymi wyróżnieniami i certyfikatami, np.:
- znak towarowy "Wielkopolska Jakość" za wysoki standard usług hotelarskich i gastronomicznych
- Trzykrotny tytuł "Europejczyka" za działalność hotelarsko gastronomiczną
- "Złota sakiewka" za najlepsze inwestycje w obiekcie hotelarsko-gastronomicznym
- Akt nominacji do tytułu HIT 2001 za wysoki standard usług
- Honorowy Przedsiębiorca roku 2001
- Certyfikat Grand Prix Wielkopolski
- Certyfikat jakości usług "Dobre Bo Polskie"
- Systemu Zarządzania Jakością wg PN-EN ISO 9001:2001